úterý 4. listopadu 2008

NEUROLOGIE :-(


Dále když už jsme si mysleli že už nic špatného a nečekaného nepřijde, na běžném vyšetření které jsme podstupovali taky každý měsíc kde nám na sono vyšetření pan doktor vyšetřil srdíčko jestli mu dobře bije , jeho ledviny jestli správně fungují, jeho žaludek, střeva no prostě všechno co je důležité ŘEKL že je něco špatně na mozku že tam vidí nějakou tekutinu a že je urgentní abychom zajeli na neurologii do Ostravy, aby se prošetřilo co to vlastně je. Zase plná strachu a zmatená jeli jsme do nemocnice na vyšetření museli jsme tam být několik dní nejprve mu dělali CT mozku kde zjistili že nález v oblasti CNSA svědčí pro genetickou atypii, je změněna střední línie, která je deviována- není rovná jako u normálního mozku ale stáčí se do leva- , asymetrie komor- středočárová porucha vývoje, ale že žádnou tekutinu nevidí že musí jít ještě na magnetickou rezonanci. Dne 27.7 2007 (to mu bylo měsíc!)se malý uspal a dělali mu tedy mr mozku kde zjistili mj. že má megacisternu magnu česky cistu ale ze prý se to stratí možná. Dále je napsáno "rozsáhlá vrozená vývojová vada CNS charakteru kortikál.dysplazie bilat., s nodulární hepoterapií šedé hmoty pravé hemisféry, s megacisternou magnou."

Byla jsem zase na dně. Když jsem slyšela říkat paní doktorku, že neví přesně jak se bude jeho stav vyvíjet nicméně je pravděpodobné že bude pomalejší ve vývinu, jestli bude mentálně zaostalý to mi nikdo v tu chvíli neřekne že mozek je složitý a někdy se stávají věci které nelze předpovídat. Ale že mám čekat že se v budoucnu oběví epileptické záchvaty které zvlášť u takto postiženého mozku budou hůře zvladatelné. Samé pozitivní věci že?
No ale že se mu mám věnovat neustále a v co největší míře za každých okolností nejlépe do dvou let to jsou měsíce kdy mozek pracuje na plné obrátky.
Takže, neustále vysvětlování, hraní, vtloukání dovedností, no prostě vše na co si jen vzpomenete aby Vaše dítě bylo co nejlepší a co nejlépe připravené na život aby mozek zachytil vše co má aby byl pořád v chodu a hlavně aby se naučil co nejvíce. Teť má malý rok a pět měsíců zatím žádný záchvat neměl vyvíjí se zatím psychicky jak má je jako každé normální díte ba naopak bych řekla že je ještě po předu i podle ostatních odborníků. Takže uvidíme co se po této stránce vyvine. Budu Vás samozdřejme informovat.

Žádné komentáře: